Tech-sarok

Élre tört a Huawei, már nem a Samsung a világ legnagyobb mobilgyártója

Először fordult elő a történelemben, hogy a Huawei több mobilt adott el egy negyedév alatt, mint a Samsung. A piackutató Canalys szerint azonban ez a győzelem csak átmeneti lesz, ami egyértelműen a koronavírus-járvány számlájára írható.

A Huawei régóta vágyott álma, hogy maga mögé utasítsa a piaci részesedés rangsorában a Samsungot. A kínai cég ezen törekvésével a világ legnagyobb mobilgyártójává szeretne válni, erre azonban eddig még nem bonthattak pezsgőt Kínában. Eddig.

A Canalys piackutató cég legfrissebb elemzése szerint 2020 második negyedévében a Huawei világszerte több mobiltelefont adott el, mint az eddig piacvezető Samsung, így a kínai vállalat átvette a vezetést a dél-koreai cégtől. A számok értelmében a Huawei 2020 áprilisa és júniusa között mintegy 55,8 millió készüléket adott el, szemben a Samsung 53,7 milliós teljesítményével.

Bár az eredmény valóban ünneplésre adhat okot Kínában, azért a pezsgősüveg egyelőre valószínűleg csak kicsit fog pukkanni. A mostani eredményhez ugyanis a koronavírus-járvány is kellett, ami rendesen beszakította az eladásokat. Hogy mennyire, az jól látszódik a fenti grafikonból: míg 2019 második negyedévében a Huawei 5 százalékos csökkenést produkált, addig a Samsung eladási számai 30 százalékkal zuhantak az előző év azonos időszakához képest.

Vagyis a győzelem egyelőre átmenetinek mondható, valószínű ugyanis, hogy a dél-koreai cég a pandémia után ismét fel tudja majd pörgetni az eladásait. Ráadásul a Samsung nem Kínában a legerősebb, így a Huawei elleni amerikai szankciók is a vállalat malmára hajtják a vizet. Erre a következtetésre jutott Ben Stanton, a Canalys elemzője is. Szerinte, ha nincs a koronavírus-járvány, a Huawei nem került volna az élre – idézi őt a The Verge.

A folyamat nagyjából úgy mehet majd végbe, ahogy azt az idei évben egyszer már láthattuk. Áprilisban a Huawei maga mögé utasította a Samsungot, ám a dél-koreai gyártó hamar fordított a helyzeten, és májusra ismét ők lettek a világ legnagyobb okostelefon-gyártói. Aztán jött a május, és ismét fordult a kocka. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy az eddigi korlátozások mellett májusban az is kiderült, hogy a HiSilicon nem fogja tudni használni a TSMC-t szerződéses chipgyártóként. Márpedig ez húsbavágó a Huawei számára, ami így nem tud új processzorokhoz jutni.

(HVG)

Ezek is érdekelhetnek:
👉Aktuális hírek
👉Otthon és kert magazin
👉Tudtad-e dolgok, érdekességek
👉Vicces képek minden mennyiségben
👉Filmes hírek
👉Nagy receptes csoport