Külföldi hír

Fel tud robbanni az autóban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő

Kiderült, hogy a melegben a kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél felrobbanhat, írja a 444.hu a CBS műsora nyomán. A veszély valódiságára pedig a texasi katasztrófavédők hívták fel a figyelmet, és közzé is tettek egy fotót egy ilyen esetről. Amikor nekik kellett autót oltani egy felrobbant kézfertőtlenítő miatt, amitől lángra kapott az autó ajtaja.

A képen is látható esetben az autó tulaja úgy tűnik az ajtó tárolójában hagyta a kézfertőtlenítőt, amiből a 30 fok fölé melegedő autóban elkezdett párologni az alkohol, és valamitől berobbant.

A műsorban egy tűzoltó elmondja, hogy már alacsonyabb hőmérsékleten is párologhat az alkohol ezekből, de 30 fok fölött annyira felerősödhet, hogy a zárt légtérben felerősödik az alkoholgőz. És a berobbanásához nem is kell rágyújtani az autóban: elég, ha a műszálas ruhánk dörzsölődik az üléshuzattal, és kis szikra keletkezik.

És ha ez nem lenne elég, a CBS- műsorában azt is hozzáteszik, hogy a berobbanás veszélyén kívül már csak azért sem érdemes az autóban hagyni ezeket az alkoholos fertőtlenítőket, mert csökken a hatékonyságuk a fertőtlenítő alkohol elpárolgásával.

Ezek is érdekelhetnek:
👉Aktuális hírek
👉Otthon és kert magazin
👉Tudtad-e dolgok, érdekességek
👉Vicces képek minden mennyiségben
👉Filmes hírek
👉Nagy receptes csoport

Forrás: index.hu