Külföldi hír

Greta Thunberg teljes egészében eladományozza az 1 millió eurós díját

Greta Thunberg klímaaktivistát tüntették ki a portugál Gulberkian-díjjal. A díjjal egymillió euró is jár, és azokat az embereket, illetve szervezeteket ismerik el vele, akik kiemelkedőt tettek a klímaváltozás elleni küzdelemért.

Thunberg azonnal bejelentette, hogy egy fillért sem tart meg a díjból, hanem azt teljes egészében környezetvédő csoportoknak fogja adományozni az alapítványán keresztül.

Ez több pénz, mint amit el tudok képzelni, de mindet eladományozom különféle szervezetek és projektek számára, akik a frontvonalon dolgozó, és az ökológiai krízis által sújtott embereket segítik

– mondta el Thunberg egy videóban:

Jorge Sampaio, korábbi portugál köztársasági elnök, a díjat odaítélő bizottság elnöke így indokolta a kitüntetést: „Ő [Thunberg] képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a fennálló status quo ellen”.

Az első százezer eurót az SOS Amazon kampány kapja, amely az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány ellen küzd. A második százezer a Stop Ecocide Alapítványnak jár. A Gulberkian-díjjal járó egymillió euró az eddigi legmagasabb pénzdíj, amit Thunberg eddig kapott, pedig kitüntette már az Amnesty International is, egy sor további szervezet mellett.

Ezek is érdekelhetnek:
👉Aktuális hírek
👉Otthon és kert magazin
👉Tudtad-e dolgok, érdekességek
👉Vicces képek minden mennyiségben
👉Filmes hírek
👉Nagy receptes csoport

Forrás: index